Sezon na dynię
Opublikowane przez Ukryte Piękno
9.11.17
Brak komentarzy
DYNIA- PANI LISTOPADOWEJ KUCHNI
Dynia jest skarbnicą zdrowia i naprawdę warto korzystać
z jej cennych walorów zarówno smakowych jak i zdrowotnych. Jest
lekkostrawnym i niskokalorycznym
warzywem, które możemy użyć do
przyrządzenia wyśmienitego obiadu lub deseru a także zimowych przetworów. Dużym
atutem dyni jest to, że możemy ją spożywać pod każdą postacią zarówno miąższ
jak i pestki. Wykorzystując w pełni
dyniowy sezon wzbogacimy nasz organizm w wiele cennych składników odżywczych,
co wyjdzie nam z pewnością na zdrowie.
Składniki do smacznej i
rozgrzewającej zupy dyniowej
- jeden litr bulionu
- dwa małe ziemniaki
- dwie marchewki
- jeden średniej wielkości seler
- jedna pietruszka- korzeń
- jeden ząbek czosnku
- wysokoprocentowa śmietanka np. 36%
- 1 łyżka miodu
- pół cytryny
- przyprawy: imbir, kardamon, kurkuma, chili, gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1.
Warzywa
obieram i kroję w grubą kostkę, a następnie wrzucam do garnka z bulionem.
2.
Gotuję
zupę do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie i dodaję przyprawy, czyli
imbir (dużo imbiru), kardamon, kurkumę oraz niewielką ilość chili, miód.
3.
Następnie
miksuję zawartość garnka przy pomocy blendera – aż do uzyskania jednolitego kremu.
4.
Jeżeli
zupa jest zbyt gęsta rozcieńczam ją przegotowaną wodą.
5.
Do tak
przygotowanej zupy dyniowej dodaję śmietankę.
6.
Wyciskam
sok z połowy cytryny i dodaje do zupy.
7.
Całość
mieszam i doprawiam do smaku pieprzem i solą.
Można ją podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, ryżem lub drobnymi kluseczkami.
Nadmiar zupy można zamrozić w
plastikowych pojemnikach – po kilkunastu dniach, kiedy mam ochotę na taką
smaczną i rozgrzewającą zupkę, mogę bez problemu rozmrozić i już za chwilę mieć
ją na talerzu.
Tak naprawdę
każdą część dyni można wykorzystać w kuchni. Z miąższu zrobimy zupę, farsz do naleśników, ciasto, racuchy. Pestki można uprażyć i dodać do
sałatek lub ciast. Olej z pestek dyni
nadaje się do przygotowania dressingu do sałatki. Ponadto nadaje się do
przetworów.
Dynia jest źródłem wielu cennych składników odżywczych.
Przede wszystkim zawiera takie pierwiastki jak:
potas (278mg/100g),
wapń (66mg/100g),
fosfor (43mg/100g),
magnez (14mg/100g)
żelazo (0,8mg/100g).
Występują także śladowe ilości selenu, miedzi, manganu czy
cynku.
Dynie charakteryzuje wysoka zawartość karotenów – głównie α i β, co jest uzależnione od intensywności barwy
miąższu. Im bardziej pomarańczowa barwa dyni, tym większa ilość karotenów.
Razem z prowitaminą
A, przeciwutleniaczem zapobiega pogarszaniu się wzroku, krzywiźnie
oraz nowotworom. Dodatkowo w połączeniu z witaminą E korzystnie wpływa na skórę przez
utrzymywanie jej wilgotności na odpowiednim poziomie oraz ma działanie
antynowotworowe zwalczając wolne rodniki.
Dynię warto jeść zwłaszcza przy dolegliwościach związanych z
układem krwionośnym, zwłaszcza przy miażdżycy, ponieważ zawiera dużo fitosteroli i
nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają odkładaniu się
cholesterolu w tkankach. Ponadto jedzenie dyni pomaga w przypadku niewydolności
serca, nerek lub wątroby. Jest również moczopędna ( świeży sok z dyni) i
odkwaszająca co może być korzystne dla ludzi z zaparciami. Duża ilość potasu
pomaga regulować gospodarkę wodną organizmu i wspomaga funkcjonowanie
nerek. Dodatkowo jest niskokaloryczna i
beztłuszczowa oraz zawiera dużo celulozy, dzięki czemu jest to dobre warzywo na
odchudzanie, ponieważ przyspiesza przemianę materii.
Spożywanie dyni może obniżyć poziom glukozy we krwi,
zapobiegając cukrzycy.
Ponadto cynk wpływa pozytywnie na włosy i paznokcie u obu płci i
jest antagonistą raka prostaty u mężczyzn.
Dodatkowo pestki dyni mają działanie przeciwpasożytnicze, są
skuteczne przeciwko tasiemcom, owsikom oraz robaczycy. Nasiona znajdują również
zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych błony śluzowej i skóry. Pestki dyni to
znakomite źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i związków z grupy
fitosteroli.
Katarzyna Boryń
Katarzyna Boryń
Tematy: Kuchnia
0 komentarze:
Prześlij komentarz