Mroźne, ciemne poranki? Dobra rada - jest kawa!

Opublikowane przez Ukryte Piękno 9.2.19 3 komentarzy

Espresso i americana!



Po konkretnej dawce kofeiny z rana często sięgamy później po kolejną kawę, jednakże już w innej, lżejszej odsłonie. 




Kawy mleczne - 

idealne na spotkania ze znajomymi, 
przy pogawędce 
z przyjaciółką, 
na przerwie w pracy,
podczas randki 
z chłopakiem,
w wolnym czasie 
w domu z rodziną 
i oczywiście…
idealna na modlitwę! 🙂






Idąc za Słowem Bożym,
 aby modlić się nieustannie pozwólmy, aby nasz czas
 był pełny obecności Boga.
Myślę, że wypicie smacznej kawy,
w miłym towarzystwie
 jest bardzo dobrym momentem,
do którego warto zaprosić Jezusa.






Aby napić się dobrze zrobionej kawy mlecznej, wybieramy się do kawiarni, gdzie jest szerokie menu. Jak wiemy, zwykle też tego rodzaju kawa jest dość droga i nie zawsze możemy sobie pozwolić, aby codziennie ową kawę wypić.





Nic straconego,
ponieważ jest wiele sposobów,
aby zrobić taką kawę w domu!



Wystarczy troszeczkę
wiedzy na ten temat, kilka produktów
i gotowe! 🙂





Bardzo lubię, kiedy mam wolne,
spotykam się z bliskimi osobami,
czy też sama w obecności Pana
i mogę pobyć,
odpocząć,
tak po prostu,
trzymając w ręku ciepłą filiżankę
z aromatycznym miodowo - cynamonowym,
lub piernikowym latte.





Oto kilka propozycji na smaczną kawę mleczną.

Zacznę od spienienia mleka, uważam, że to podstawa dobrej kawy… Warto wspomnieć, że do tego rodzaju kawy najlepiej używać espresso z ziaren robusty, ponieważ jej smak lepiej komponuje się z mlekiem. 

W przypadku spieniacza ciśnieniowego:





Jeżeli korzystamy ze spieniacza ręcznego, czy też elektrycznego warto pamiętać o właściwościach mleka…



(kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)




Przeglądając tablice
menu znajdziemy 
wiele nazw kawy, 
które na pierwszy
rzut oka niewiele 
nam mówią o tym, 
co jest w ich składzie…






Prezentuję klasyczne rodzaje kawy, 
z którymi możemy się spotkać niemalże w każdej kawiarni. 



(kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)










Zachęcam do skomponowania swojego ulubionego, wyjątkowego smaku. 🙂




oprac. Kamila Kruszyńska

Tematy: , ,