W zdrowym ciele - zdrowy duch!

Opublikowane przez Ukryte Piękno 13.12.17 1 komentarz

Aby być zdrowym trzeba tak niewiele - po prostu starać się naturalnie odżywiać i dużo się ruszać. Nie pozwólmy, aby jakieś drobnoustroje i wirusy popsuły nam radość z życia, cieszenia się zróżnicowaną aurą, niesamowitą wyobraźnią Stwórcy! Dbajmy o nasze zdrowie ciała, ale też i ducha, bo jak wiemy, „w zdrowym ciele, zdrowy duch”!
Któż z nas nie pamięta babcinych przepisów na syropki przeciwko kaszlowi, katarowi oraz zatkanemu nosowi. Spróbowałam sięgnąć pamięcią do tamtych czasów i zaczęłam się zastanawiać, co takiego szczególnego jest w składnikach owych mikstur, że są takie skuteczne. Oto co z tego wyszło: 🙂


Czosnek - zawiera allicynę, która ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, ułatwia wykrztuszanie, pomaga w zmniejszeniu powstającej flegmy, leczy zapalenie zatok, czy też przyczynia się do obniżenia wysokiej gorączki. A to tylko kilka jego dobroczynnych właściwości. Aby pozbyć się niemiłego dla każdego jego zapachu (a niestety jest on nieodzowny, gdyż taki bezwonny zawiera bardzo mało działającej allicyny, a co za tym idzie jest też mało skuteczny), proponuję zjedzenie jabłka, żucie natki pietruszki lub też wypłukanie ust sokiem z cytryny. 
 

Można też przygotować sok z czosnku, oto jego składniki:
1 główka czosnku (najlepiej polskiego),
wyciśnięty sok z 1 cytryny,
3 -4 łyżki miodu,
1 szklanka przegotowanej wody.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać sok z cytryny, miód i przegotowaną wodę, wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do słoika i zakręcić, odstawić na 2 doby w ciemne i chłodne miejsce. Po upływie tego czasu przecedzić przez gazę, przelać z powrotem do słoika i przechowywać w lodówce. Gdy chcemy się napić można dodać trochę ciepłej wody.

Natka pietruszki - zawiera wiele cennych składników mineralnych i leczniczych. Charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C, wzmacnia pracę układu odpornościowego, chroni przed infekcjami, pomaga zwalczać ewentualne przeziębienie, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie oraz przeciwgrzybicznie. Warto zatem wykorzystywać ją do doprawiania potraw, kanapek, zup, past kanapkowych, koktajli. Świetnie komponuje się ze szczypiorkiem, tymiankiem i majerankiem.

Kapusta kiszona - polecam też sok z kapusty, który jest naprawdę zdrowym napojem, zawiera witaminy takie jak: K, E, C, B1, B2, B3, B6, B12. Jest bogatym źródłem beta - karotenu, błonnika, żelaza, jodu, wapnia, magnezu i siarki. Jego rola jako probiotyku jest nie do przecenienia, zawiera wiele dobroczynnych bakterii, które bardzo dobrze wpływają na naszą florę bakteryjną jelit i dlatego też zalecana po terapii antybiotykowej.

 
Cynamon - przyprawa ta ma działanie bakteriobójcze jako naturalny antybiotyk, a na dodatek jest pełny antyoksydantów, które są kluczowe w poprawieniu działania układu odpornościowego. W połączeniu z miodem wspomaga naszą odporność, jest skuteczny także na kaszel i ból zatok.
 
Przepis: 1 łyżeczka miodu zmieszanego z ¼ łyżeczki cynamonu przyjmowana raz dziennie przez 3 dni.
A na infekcję gardła i chrypkę te same proporcje z tą różnicą, aby lizać powoli jakby się lizało loda.


Miód - jak każdy chyba się domyśla zawiera wiele dobroczynnych właściwości antybiotycznych, wykrztuśnych i przeciwzapalnych, ale nie tylko. Miód akacjowy poprawia odporność, pomaga w przeziębieniach oraz problemach z układem pokarmowym. Wrzosowy działa na nerki i układ moczowy. Gryczany ma dobre działanie na układ krążenia, a szczególnie przy zmianach miażdżycowych, leczy niedokrwistość powstałą w wyniku niedoborów żelaza, ma także właściwości odtruwające, co dobrze wpływa na funkcjonowanie wątroby. Miód lipowy wpływa na pracę układu oddechowego, leczy stany zapalne i łagodzi objawy stresu i wyczerpania nerwowego.


Oto króciutki przepis, w skład którego wchodzą dwie łyżki naturalnego miodu, 1 łyżka świeżego soku z cytryny i 1 szklanka gorącej wody. W kubku wymieszaj sok z miodem, dodaj ciepłej wody i wszystko razem wymieszaj. Można tez dodać pół łyżeczki imbiru.

Cebula - zawiera związki aktywne, tj. flawonoidy, sole mineralne (jodu, fluoru, żelaza, magnezu, sodu, fosforu, wapnia, potasu, cynku) oraz fitoncydy które mają działanie: wzmacniające, lekko moczopędne, napotne, odkażające, wykrztuśne, przeciwzapalne. Fitoncydy jako naturalne substancje wydzielane przez cebulę hamują rozwój wielu mikroorganizmów, dlatego też jest skuteczna w leczeniu przeziębienia.


Do przygotowania syropu z cebuli potrzebna jest cebula i cukier 🙂 Proporcje na taki syrop mogą być takie 1-2 łyżki cukru na 1 niedużą cebulę.

Przygotowanie: cebule obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę, następnie porcjami wkładamy do słoika, zasypujemy cukrem. Słoik zamykamy i wstrząsamy, aby cukier dobrze wymieszał się z cebulą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach cebula powinna puścić sok i cukier się rozpuści, a wtedy powstanie syrop gotowy do picia. Można go odcedzić na sitku lub gazie, tak aby pozostał sam płyn, a można też wyławiać łyżką sam syrop. Jak kto woli 🙂



A czy Wy pamiętacie przepisy Waszych babć? Podzielcie się! 🙂





Katarzyn Boryń


Tematy: ,