W zdrowym ciele - zdrowy duch!
Opublikowane przez Ukryte Piękno
13.12.17
1 komentarz
Aby być zdrowym trzeba tak niewiele - po prostu starać się naturalnie odżywiać i dużo się ruszać. Nie
pozwólmy, aby jakieś drobnoustroje i wirusy popsuły nam radość z
życia, cieszenia się zróżnicowaną aurą, niesamowitą wyobraźnią
Stwórcy! Dbajmy o nasze zdrowie ciała, ale też i ducha, bo jak
wiemy, „w zdrowym ciele, zdrowy duch”!
Któż z nas nie pamięta babcinych przepisów na syropki przeciwko kaszlowi, katarowi oraz zatkanemu nosowi. Spróbowałam sięgnąć pamięcią do tamtych czasów i zaczęłam się zastanawiać, co takiego szczególnego jest w składnikach owych mikstur, że są takie skuteczne. Oto co z tego wyszło: 🙂
Czosnek - zawiera allicynę, która ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, ułatwia wykrztuszanie, pomaga w zmniejszeniu powstającej flegmy, leczy zapalenie zatok, czy też przyczynia się do obniżenia wysokiej gorączki. A to tylko kilka jego dobroczynnych właściwości. Aby pozbyć się niemiłego dla każdego jego zapachu (a niestety jest on nieodzowny, gdyż taki bezwonny zawiera bardzo mało działającej allicyny, a co za tym idzie jest też mało skuteczny), proponuję zjedzenie jabłka, żucie natki pietruszki lub też wypłukanie ust sokiem z cytryny.
Któż z nas nie pamięta babcinych przepisów na syropki przeciwko kaszlowi, katarowi oraz zatkanemu nosowi. Spróbowałam sięgnąć pamięcią do tamtych czasów i zaczęłam się zastanawiać, co takiego szczególnego jest w składnikach owych mikstur, że są takie skuteczne. Oto co z tego wyszło: 🙂
Czosnek - zawiera allicynę, która ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, ułatwia wykrztuszanie, pomaga w zmniejszeniu powstającej flegmy, leczy zapalenie zatok, czy też przyczynia się do obniżenia wysokiej gorączki. A to tylko kilka jego dobroczynnych właściwości. Aby pozbyć się niemiłego dla każdego jego zapachu (a niestety jest on nieodzowny, gdyż taki bezwonny zawiera bardzo mało działającej allicyny, a co za tym idzie jest też mało skuteczny), proponuję zjedzenie jabłka, żucie natki pietruszki lub też wypłukanie ust sokiem z cytryny.
Natka
pietruszki
- zawiera wiele cennych składników mineralnych i leczniczych.
Charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C, wzmacnia pracę
układu odpornościowego, chroni przed infekcjami, pomaga zwalczać
ewentualne przeziębienie, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie
oraz przeciwgrzybicznie. Warto zatem wykorzystywać ją do
doprawiania potraw, kanapek, zup, past kanapkowych, koktajli.
Świetnie komponuje się ze
szczypiorkiem, tymiankiem i majerankiem.
Kapusta kiszona - polecam też sok z kapusty, który jest naprawdę zdrowym napojem, zawiera witaminy takie jak: K, E, C, B1, B2, B3, B6, B12. Jest bogatym źródłem beta - karotenu, błonnika, żelaza, jodu, wapnia, magnezu i siarki. Jego rola jako probiotyku jest nie do przecenienia, zawiera wiele dobroczynnych bakterii, które bardzo dobrze wpływają na naszą florę bakteryjną jelit i dlatego też zalecana po terapii antybiotykowej.
Cynamon - przyprawa ta ma działanie bakteriobójcze jako naturalny antybiotyk, a na dodatek jest pełny antyoksydantów, które są kluczowe w poprawieniu działania układu odpornościowego. W połączeniu z miodem wspomaga naszą odporność, jest skuteczny także na kaszel i ból zatok.
Miód - jak każdy chyba się domyśla zawiera wiele dobroczynnych właściwości antybiotycznych, wykrztuśnych i przeciwzapalnych, ale nie tylko. Miód akacjowy poprawia odporność, pomaga w przeziębieniach oraz problemach z układem pokarmowym. Wrzosowy działa na nerki i układ moczowy. Gryczany ma dobre działanie na układ krążenia, a szczególnie przy zmianach miażdżycowych, leczy niedokrwistość powstałą w wyniku niedoborów żelaza, ma także właściwości odtruwające, co dobrze wpływa na funkcjonowanie wątroby. Miód lipowy wpływa na pracę układu oddechowego, leczy stany zapalne i łagodzi objawy stresu i wyczerpania nerwowego.
Cebula
- zawiera związki aktywne, tj. flawonoidy, sole mineralne (jodu,
fluoru, żelaza, magnezu, sodu, fosforu, wapnia, potasu, cynku) oraz
fitoncydy które mają działanie: wzmacniające, lekko moczopędne,
napotne, odkażające, wykrztuśne, przeciwzapalne. Fitoncydy jako
naturalne substancje wydzielane przez cebulę hamują rozwój wielu
mikroorganizmów, dlatego też jest skuteczna w leczeniu
przeziębienia.
Przygotowanie:
cebule obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę, następnie
porcjami wkładamy do słoika, zasypujemy cukrem. Słoik zamykamy i
wstrząsamy, aby cukier dobrze wymieszał się z cebulą i odstawiamy
w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach cebula powinna puścić sok i
cukier się rozpuści, a wtedy powstanie syrop gotowy do picia. Można
go odcedzić na sitku lub gazie, tak aby pozostał sam płyn, a można
też wyławiać łyżką sam syrop. Jak kto woli 🙂
A czy Wy pamiętacie przepisy Waszych babć? Podzielcie się! 🙂
Katarzyn Boryń
Najbardziej mi jednak pasuje miód - jest taki pyszny, i jeszcze to działanie antystresowe mnie zachęca ;)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o moje dzieciństwo, to na przeziębienie mama nam parzyła ziółka, chyba z bzu albo z lipy. Czasami też robiła syrop z buraka, którego przekrawała na czubku i wydrążała. Do środka wsypywała trochę cukru i podgrzewała na piecu, aż wypuścił sok. Był pyszny!